Helt vanliga människor

Det finns massor av saker som kan leda till att en människa hamnar snett. Oftast är det socioekonomiskt och frånvarande föräldrar (kan vara både i fysisk form och mentalt och känslomässigt) Men det finns ingenting som egentligen heter ”hen är inte ansvarig för sina handlingar”

Det finns såklart sociopatiska anlag som bäddar för att en person kan göra felaktiga val i livet. Men det innebär inte i sig att den personen tar till våld och kriminalitet av födsel och ohejdad vana.

I småstaden där jag växte upp var det allmänt ansett som vidrigt att vara homosexuell. Ingen människa kunde leva öppet som homosexuell här. Den där svensson-rasismen präglade gemene man djupt. De där snubbarna som åkte kungligt i form av både bilar, motorcyklar och stora lyxbåtar var däremot väl ansedda och respekterade på en nivå som jag upplevde som helst absurd. Jag var ensam i att vägra gå på deras fester. För de där lyxlirarna hade knappast arbetat ihop till sitt lyxliv. Såklart inte, de var ju 23 eller nåt. Nej deras livsstil kostade pengar och pengar tjänade man på div. olagligheter. Men de var ju så justa och trevliga. Bjöd alltid frikostigt. Klart att folk ville hänga….

Jag har aldrig imponerats av VIP-kort och dyra kläder. Jag imponeras av individualitet och eget tänkande.

Jag har svart bälte i att se dryg ut om någon idiot tror att jag vill vara kompis med systematiskt kriminella enkom för att få åka med i deras båt.

Det anmärkningsvärda i allt det där är att när de där killarna ställs inför en tjej som inte låter sitg imponeras, eller ens fnittrar åt deras dåliga skämt, så tappar de fotfästet för en stund. De tycks nästan stundtals gilla att någon ifrågasätter dem.

Men nu till min poäng med det här. När en person blir omgiven av en massa JA-sägare förändras ingenting. Det här går igen i flera led, kända personer (i synnerhet barnstjärnor som växer upp) som aldrig behövt göra sånt som alla vuxna gör och aldrig hör ordet nej kan såklart inte hantera en värld som går emot dem. Kriminella gäng fortsätter såklart sin verksamhet så länge de gynnas av den och ingen ifrågasätter. Men emellanåt är det precis så enkelt att om fler sa ”Ursäkta mig, men WHY? Varför tror du dig äga rätten att bete dig så här?” Om fler vågade vägra…

Så när man läser om tjejer som häktats för skyddande av brottsling och någon påstår att ”de är ju helt vanliga justa tjejer” så är det något som blir missförstått. Ja jo de är kanske helt typiska unga tjejer som hänger runt kriminella killar, men det innebär inte att det är rätt. Visst kan de vara snälla. Ingen människa i världen är enbart god/ond. Vi är komplexa.

Det är inte jättekonstigt egentligen. Alla vill ha, men få vill ge. På fester förr i tiden kunde de snackas om att man skulle snacka med NN så slkulle han kunna fixa en billig bilstereo. Jag sa rakt ut att det kommer inte på fråga, ärligt köpt eller ingen bilstereo. Så enkelt är det. Å andra sidan var jag ett UFO också.

Det finns dem som tar ställning och håller på det. Oavsett om det innebär att dem inte kan ha allt de önskar. Så finns det majoriteten, som gärna anpassar sin moraliska kompass efter vad de anser sig vara i behov av.

Så de där Södertälje-rånarna är inga vanliga snubbar som det är synd om. Nej det här är killar som vill leva flott. De vill inte ha ett vanligt trist kneg och de har inget läshuvud för skolgång, så de väljer Gucci före moral, och tjejerna som skyddar dem väljer killen med tjock plånbok och hög status före något annat.

Polisen sköt en av rånarna i huvudet. Visst är det synd om hans familj, men kanske borde de tänkt på det lite tidigare. Ger man sig in i leken får man leken tåla. Väljer man att rikta ett vapen ansiktet på någon, har man gjort sitt val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: