Jag bestämmer inte, jag vet….

Minsta vill byta sitt tilltalsnamn. Mamma tycker såklart att det är helt okej och min sambo bara tittar. Det är vansinnigt att ingen protesterar men samtidigt är det ju så det är för dagens tonårsföräldrar; låt barnen bestämma allt. Till 100%.

Jag är den som protesterar. Jag vet att jag inte får uttala mig men det gör jag, det är konstigt att vilja byta sitt tilltalsnamn helt plötsligt, och väldigt konstigt att hennes mor inte upplyser om hur omständligt det är.

Jag säger exakt som det är, när man är 14-15 år KAN man inte ta sådana beslut, det är för fan föräldrars roll att sätta ner foten. Som en kompis sa till sitt tonårsbarn ” det får du göra när du flyttar hemifrån i det här huset äter vi kött” när denne skulle bli vegetarian.

Det är konstigt att ”våra ungar” ska få bestämma så mycket, som 18 åringen som blev hämtad mitt i natten helt på hennes premisser när hon tröttnat kl 3-4 på natten. Själv fick man ta sig hem själv eller åka hem när föräldrarna ville. 

Jag säger att hon borde vänta tills hon blir 18, att byta tillbaka sen går ju kanske inte.

Men morsan hennes är en typisk morsa som bara vill vara cool och kompis och supa och ha en dotter som heter de är finfina namnet som hon också gillar mest av allt. Jag googlade fram info direkt. man måste ju ge dem den kunskap de behöver. Det kan ju omöjligt räcka med ” men jag vill ju”

 

Deras moster som satt mitt emot stirrade på mig lite smått förskräckt, eller om det var med en smula fascination. Men hon sa inget. 

Jag vet inte vad som händer nu. Hon blev mer tveksam när hon hörde hur dyrt det var att registrera ett nytt tilltalsnamn. Dessutom ska alla id:handlingar ändras. Jag hoppas att hon tar sitt förnuft till fånga, för det här handlar om någonting annat, att hon vill hylla sin gamla släkting som dog förra året. Jag tycker det finns andra sätt. Kanske lägga till namnet som andra namn då hon fyller 20, eller nåt.

Det finns en del som frustrerar. Folk med mycket lite kunskap t ex. 

Annonser

4 tankar om “Jag bestämmer inte, jag vet….

 1. Jag har en väninna som bytte namn när hon vara 18 år. Både förnamn och efternamn. Hon hade innan ett rätt vanligt namn, och det fanns en annan i bygden som hette samma sak vilket ställde till problem med posten. När hon bytte namn så gjorde hon helt enkelt om förnamnet till ett smeknamns liknande namn av förnamnet – och på så sätt blev det inte så stor förändring. Största problemet var för mig att inse att det var bytt…

  Min mor däremot hade en period där hon inte gillade sitt namn så mycket så hon kallade sig ett tag vid sitt andra namn. Bara det att det var väldigt svårt för henne att byta namnet och inse vem man pratade med när man ropade på henne. Så det blev ett dödfött företag. Tror det var under en del av hennes studietid som detta försöktes.

  Så, mitt råd är väl att hon ska kalla sig det andra namnet utan att ändra i alla papper först för att känna hur det känns. Och sen vänta tills hon blir 18 år innan hon gör förändringen permanent. Det är många som kallas vid något annat än sitt egentliga namn. T ex en Edith som kallades Titti (efter att arbetat med henne något år så fick jag veta hennes namn….), En Katarina som kallades Tina. Det spelar liksom ingen roll vad det står på posten och sådant i när hon är i den åldern.

  Sen kan jag tycka att det är ett väldigt knepigt sätt att ”ära” någon att ta den personens namn, det känns som en annan sak att döpa sitt barn efter personen, även om jag även där är för att lägga namnet som extra namn – men att som halvvuxen ta över det känns som man försöker ta personens plats på något sätt. Och för mig blir det mer att få den personen att hamna i glömska då snarare än att minnas personen. Svårt att förklara hur jag menar, det är bara en spontan ”Nej!” känsla. Lite som folk som älskar sina hundar och sen döper alla hundar till samma namn. Jag har svårt att förstå sådant utan vill låta folk vara unika…

  • Det egendomliga är att hon säger sig inte vilja bli kallad det namn hon ska byta till. Hon vill fortfarande kallas det hon idag heter, men hennes namn ska vara det nya namnet, de är ganska lika namn.

   Jag vet att hennes mor har pratat mycket om det här namnet som hon ville att Minsta skulle ha hetat, men som av någon anledning blev bortvalt.

   Jag tycker precis som du att hon ska vänta tills det att hon fyllt 18, alt då ta det som andra namn. Men det jag blir upprörd över är att hennes föräldrar låter sina barn göra precis som de vill, utan krussiduller. Den idén mottogs inte positivt..

   Jag tycker absolut inte att vi ska betala 1500 spänn för att hon fått ett infall.

 2. Ooo-key – ja, det är svårt att förstå människor ibland. Som dig tycker jag det är viktigt att sätta sig in i hur andra människor känner/tänker men jag tycker det kan vara svårt när människor egentligen inte behöver motivera själv varför man vill något.

  Jag har två barn en av dem är väldigt duktig att förhandla och diskutera och han kan få oss att ändra oss ibland genom att komma med argument för sin sak. Detta har han egentligen alltid gjort. Men den lille har mer åsikten att han ska få något för att han ”vill”. Men varför han vill det kan han inte förklara. Och för oss går det argumentet bort. Så han får fortsätta att slipa på sina argument om han ska komma vidare 🙂

  Men just det här att jag ibland känner en sorts frustration med vissa typer av människor har fått mig att fundera hur empatisk jag egentligen är. Men grejen är väl att jag kan förstå varför folk har blivit på ett visst sätt – men jag tycker att man vid en viss ålder ska kunna kliva iväg från sitt bagage och ta ansvar för sitt eget liv. Men det finns en del som verkligen har svårt med detta. Och jag tror att folk som aldrig har behövt fundera över varför de vill något kommer ha svårare i framtiden.

  • Jag tror att jag vet att de har ett behov av att ha en viss image. Det är de ju inte ensamma om och jag kan förstå en 14-årig flickas idéer utan att jag tycker att man ska låta allt få gå igenom. Jag är helt öppen inför argument men så är det inte i vår familj. Vi säger ”rör nu inte den här chokladen för den ska vi ha om 3 dagar då vi har folk hemma” Ungarna tycker att det inte märks om man tar en liiten bit, så går nästa barn dit och tänker men en liiten bit kan jag ta…när alla gjort så är det snart slut och ”det bara blev så” alt. blånekar de till att ha rört något. De ljuger alltså. Jag är nästan på gränsen att säga att 10 åringar kan nog ta förnuftigare beslut. En tonåring tror i regel att hon/han är vuxnare än de är. Inget konstigt egentligen, det är när de slutar vara föräldrar som jag blir frustrerad

   Kommer de undan något dumt de gjort på skolan fnissas det åt det. Jag har väldigt svårt att tro att det är annat än en typisk tonårsgrej, det blev ju inte lika intressant då hon insåg att det kostade pengar och att hon får sköta ändringarna själv, Till saken hör att de talat väldigt mycket om deras mammas gamla släktnamn som brukade ha en von/af i sig men som togs bort för 100-150 år sedan De är väldigt märkvärdigt och det vill de lägga till igen.

   Så nog handlar det om en tillhörighet, att sticka ut och vara lite märkvärdig. Jag tänker inte förneka att inte jag också har haft tankar kring att byta till någon släktnamn då jag själv heter ett -sonnamn och i telefon blir det enklare att bli ihågkommen med något som inte är Sveriges vanligaste namn. Det är jag med på.

   Du sätter verkligen fingret på det i din sista paragraf.

   Till sist är det ju ändå så att det rör mig ju inte personligen, hon får byta namn och 22-åringen får väl bli en lodis som är arbetslös för evigt egentligen rör det inte mig. Förutom att jag inte har lust att ha en 30 åring i källaren, jag reagerar för att jag tycker att mamma och pappa ska vuxna till sig och ta sitt ansvar. Skydda barnen från korkade beslut. Vid 18 kan de inte göra så mycket, men det kan de då hon är 14.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: